четвер, 13 квітня 2017 р.

Науковці, вчителі та студенти обговорювали нові підручники з фізики та математики

11 квітня 2017 року на фізико-математичному факультеті відбувся семінар «Діяльність методичної служби як умова професійного розвитку педагога. Спрямованість викладання предметів природничо-математичного циклу на розвиток обдарувань учнів: науково-методичне забезпечення».
Доповідачі семінару: д.пед.н., проф., завідувач кафедри математики та методики навчання математики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ніна Анатоліївна Тарасенкова; к.пед.н., ст.наук.с., заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України Тетяна Миколаївна Засєкіна; директор Українського освітянського видавничого центру «Оріон» Олег Васильович Костенко ознайомили зі змістом та структурою нових підручників з фізики та математики для основної школи.
Підручник з фізики пропонує учням, учителям і батькам новаторський підхід до навчання фізики в загальноосвітній школі, що поєднує традиції класичної фізичної освіти та виклики сьогодення.
В основу підручників з математики покладено формування в учнів ключових і предметних математичних компетентностей на основі здобуття глибоких й осмислених знань.
Сучасне художнє оформлення підручників сприяє розвитку емоційного інтелекту підлітків, переконує в гармонії навколишнього світу, вчить мислити образно й нестандартно.

У рамках семінару перед вчителями та методистами виступили:
- Костенко Олег Васильович – директор Українсько-освітянського видавничого центру «Оріон» з доповіддю «Підручники, що вчать думати і діяти».
- Засєкіна Тетяна Миколаївна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, яка повідомила «Як підручник з фізики може змінити освіту: формування і оцінювання предметних і ключових компетентностей на уроках фізики». Вона також презентувала свій підручник для 9 класу з фізики, створеного у співавторстві з Д.О. Засєкіним, а також дидактичний супровід підручника: «Експрес-контроль з фізики для 9 класу»; «Зошит для лабораторних робіт з фізики. 9 клас»; «Перевірка предметних компетентностей. Фізика, 9 клас.
- Тарасенкова Ніна Анатоліївна – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри математики та методики навчання математики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, виступила з доповіддю «Компетентнісно-орієнтовані складові сучасних підручників з алгебри і геометрії». Вона також розповіла про хід конкурсного відбору підручників для 9 класу з алгебри, геометрії, фізики та інформатики, познайомила всіх присутніх зі змістом, оформленням та принципами написання підручника для 9 класу з алгебри, створеного колективом авторів: Н.А. Тарасенкова, І.М. Богатирьова, О.М. Коло­мієць, З.О. Сердюк та підручника для 9 класу з геометрії, створеного Н.А. Тарасенковою, М.І. Бурдою. Велику увагу Ніна Анатоліївна приділила дидактичному супроводу підручників: «Експрес-контроль з алгебри для 9 класу»; «Самостійні та контрольні роботи з алгебри. 9 клас»; «Перевірка предметних компетентностей. Алгебра, 9 клас; Збірник завдань для оцінювання навчальних досягнень учнів»; «Формування предметних компетентностей. Алгебра, 9 клас; Збірник К-задач»; методичний посібник «На допомогу вчителю».
- Бондаренко Андрій Вікторович (генеральний директор ПП «Кіровоградський Книжковий дім» та Гавій Тетяна Олександрівна (заступник директора) – офіційні представники видавництва Оріон (м. Київ) в Кіровоградській області презентували демо версії підручників вказаних авторів та виставку діючих підручників з алгебри, геометрії й фізики для 7-8 класів та їх дидактичний супровід.

Робота семінару проходила у творчій, дружній атмосфері. Присутні переконалися, що сучасне художнє оформлення підручників сприяє розвитку емоційного інтелекту підлітків, переконує в гармонії навколишнього світу, вчить мислити образно й нестандартно.

Немає коментарів:

Дописати коментар