понеділок, 23 жовтня 2017 р.

Як створити тести?

MyTest – це система програм: програма тестування учнів, редактор тестів і журнал результатів для створення та проведення комп’ютерного тестування, збору і аналізу результатів, виставлення оцінки за вказаною в тесті шкалою. Програма MyTest працює з 9 типами завдань: 
  1. одиночний вибір; 
  2. множинний вибір; 
  3. встановлення порядку проходження; 
  4. відповідь так/ні; 
  5. встановлення відповідності; 
  6. ручне введення числа; 
  7. ручне введення тексту; 
  8. вибір місця на зображенні; 
  9. перестановка літер. 
Для кожного завдання в тесті можна індивідуально задати складність (кількість балів за правильну відповідь) від 1 до 100, максимальний час обмірковування завдання та інші параметри. Оцінка учня обчислюється за балами. Рівень оцінки у відсотках (для того щоб не міняти при видаленні/додаванні завдань) задається в редакторі. Рівень оцінки – від двобальної (залік/незалік) до 100-бальної. Для оцінки можна вказати назву – тоді виводиться не цифра, а назва (корисно для залік/незалік).
Використання великої кількості типів завдань і індивідуальні налаштування для кожного завдання дозволяють створювати тести для ефективної перевірки різноманітних знань учнів. Текст запитань і варіантів відповідей підтримує форматування. Ви можете змінювати шрифт, його розміри, колір, накреслення, використовувати надрядкові та підрядкові індекси, міняти вирівнювання та створювати списки. Для цього в редакторі тестів є вбудований редактор тексту схожий на WordPad. Так само ви можете редагувати і форматувати текст у своєму улюбленому текстовому редакторі (наприклад, Word) і вставляти в програму.
Параметри тестування, завдання, зображення до завдань – все зберігається в одному файлі тесту. Ніяких баз даних, ніяких зайвих файлів – один тест – один файл. Файл з тестом зашифрований і стиснутий. За допомогою програм MyTest можна організувати як локальне так і мережеве тестування.
Завантажити програму краще з офіційного сайту http://mytest.klyaksa.net/htm/download/ 
Багато хто скачує програму, яка є умовно безкоштовною – MyTestXPro. Але краще скористатися безкоштовною (хоч і старішою) версію MyTestX.


Як створити тест в програмі MyTest? 
Завантаживши архів на комп’ютер, та розархівувавши його, відкриваємо в папці додаток MyTestEditor.

Далі: Задание(1) – Добавить(2) – Тип завдання. Спочатку розглянемо Одиночный выбор(3).


Далі формуємо запитання та варіанти відповідей.
  • записуєте зміст питання 
  • вказуєте рівень складності 
  • встановлюєте час виконання 
  • додаєте рисунок із файла або знімок екрана 
  • вписуєте варіанти відповідей 
  • вказуєте правильну відповідь 
  • додаєте поля для варіантів відповідей 
  • зберігаєте запитання. 


Програма MyTest працює з дев’ятьма типами завдань: 
одиночний вибір
Учневі пропонується вибрати тільки один варіант відповіді з декількох запропонованих. 
множинний вибір 
Учневі пропонується вибрати один або кілька варіантів відповіді з декількох запропонованих. 
вказівка ​​порядку проходження 
Учневі пропонується упорядкувати список. Для цього потрібно для кожного елемента (варіанта відповіді) вибрати зі списку його порядковий номер. Розкриваються списки аналогічні меню. У згорнутому стані відображається тільки поточний вибраний елемент. Інші доступні параметри приховані до клацання кнопки зі стрілкою. 
співставлення варіантів 
Питання на співставлення передбачає вибір номера відповідного варіанту з усіх запропонованих. Тобто дано два стовпчики – для кожного варіанта з першого стовпчика необхідно вказати відповідний варіант з другого. Питання з співставленням зручно застосовувати у випадках, коли потрібно впорядкувати елементи або згрупувати якісь елементи за певними ознаками. 
визначення ​​істинності або хибності тверджень (MCQ) 
Питання передбачає вибір затвердження “так”, “ні”, порожньо (не знаю) зі списку для всіх запропонованих варіантів. Розкриваються списки аналогічні меню. У згорнутому стані відображається тільки поточний вибраний елемент. Інші доступні параметри приховані до клацання кнопки зі стрілкою. 


ручне введення числа 


Питання на ручне введення числа передбачає введення числа або декількох чисел в якості відповіді. Правильна відповідь, при створенні тесту, може бути задана у вигляді числа, або у вигляді числового діапазону. В останньому випадку відповідь учня вважається правильною якщо він потрапляє в зазначений діапазон. 
ручне введення тексту 
Питання на ручне введення тексту передбачає введення текстового рядка в якості відповіді. 
При створенні тесту можна задати не один, а кілька варіантів відповіді. Відповідь вважається вірною якщо збігається хоч з одним з варіантів. Тобто ви можете передбачити можливі помилки (наприклад, позиційна і позиційні) або неоднозначності введення (наприклад, алгоритм і алгоритмом). Так само ви можете вказати враховувати чи ні регістр символів. 
місце на зображенні 
Для відповіді на питання типу місце на зображенні необхідно вказати точку на зображенні. Якщо вона потрапляє в зазначену область відповідь вірна. На малюнку можна задати не одну, а кілька областей. 
перестановка букв 
Відповіддю до цього типу завдань є слово (або текст). Букви потрібного слова виводяться в окремих областях і в довільному порядку. Учень може, клацаючи мишею, обмінювати букви місцями. Добре підходить для дітей молодшого віку. 
У будь-який момент можна змінити зміст, тип завдань, порядок завдань у тесті. Кількість завдань у тесті не обмежена.
До кожного завдання можна прикріпити малюнок, який буде показаний в окремому вікні. Також до кожного завдання можна прикріпити звуковий файл у форматі WAV або mp3. Відповідні кнопки знаходяться на вкладці Додатково, внизу вікна.

Коли ви створюєте новий тест і додаєте кілька завдань, то він вже, практично, готовий до використання. Але в ньому задані параметри за замовчуванням. У тому числі і параметри оцінювання. Система оцінки за замовчуванням п’ятибальна (на “5” – від 85%, на “4” – від 70%, на “3” – від 50%, ). Але, якщо вас не влаштовує дана шкала оцінки, то ви можете її змінити давши команду Параметри тесту – Оцінювання …

Щоб зберегти тест для його подальшого зберігання та використання в даній програмі потрібно зберегти файл з розширенням .mtx або .mtf (залежить від встановленої версії).
Створення паперових тестів

У редакторі тестів ви можете їх експортувати для друку. Додатково можна вивести і вірні відповіді.


Для цього використовуйте команду Файл → Експортувати → Паперовий тест. Буде відкрито вікно вбудованого редактора і в ньому створений текст. Цей тест можна або відразу роздрукувати, або зберегти в файл, а потім відкрити в вашому текстовому редакторі (Microsoft Office Word ).
Відкриття тестів
Тести до програми MyTest X зберігатися в окремих файлах. Якщо бажаєте перенести файл з тестом, просто скопіюйте його на інший комп’ютер або в загальну папку в мережі і відкривайте . Також файли з тестами можна отримувати по мережі .
Ви можете використовувати будь-який з наступних способів відкриття тесту: 
З меню Файл → Відкрити … 
Подвійним клацанням по файлу (необхідно асоціювати дозволу файлу з програмою) 
Перетягнувши файл на іконку програми або ярлика програми. 
Перетягнувши файл на вікно програми в стані “тест не обраний”.
Отримавши тест від вчителя з комп’ютерної мережі (з меню Файл → Отримати по мережі …) (для цього необхідно налаштувати мережу, вчителю запустити модуль Журналу тестування і вказати тест або тести для учнів). 
Після відкриття тесту у вікні ви побачите повідомлення про назву тесту і критерії оцінювання . 
Відкриті тести автоматично додаються в підменю “Попередні файли” меню “Файл” для більш зручного відкриття їх в наступний раз.
Для того щоб вибрати інший тест необхідно закрити поточний.
По закінченню тесту виводиться вікно з оцінкою. Так само ця інформація (але більш детальна) виводиться в полі інформації (поле питання). У вікні з оцінкою показуються дві діаграми – одна статистика з питань, по балам інша. Кольори на діаграмі №1 означають: білий – питань пропущено (тест був зупинений або закінчилося час), зелений – відповідей правильно, червоний – помилок. Кольори на діаграмі №2 означають: зелений – балів набрано, червоний – балів не набрано через помилки. Кількість балів за відповідь для кожного задається в редакторі тестів.


При роботі в мережі, можна підключити журнал тестування.
P.S. Додаткових налаштувань в програмі багато, але для знайомства з нею достатньо залишити все за замовчуванням і почати працювати. Основним налаштуванням, яке потрібно виконати – це встановити 12- бальну систему оцінювання.
ІНСТРУКЦІЯ УЧНЯМ ДЛЯ РОБОТИ В ПРОГРАМІ MY TEST
Для початку роботи у програмі MyTest виберіть тест, який вам запропонує вчитель. Для цього виконайте дії: ФАЙЛ – ОТКРЫТЬ – Натиснувши на відповідний файл із папки, виберіть ОТКРЫТЬ – Після відкриття тесту з’являється вікно з інформацією про назву тесту та критерії оцінювання – ТЕСТ – НАЧАТЬ ТЕСТ – введіть повністю своє прізвище та ім’я, клас у відповідній графі (за зразком із програми) – ОК. Тест розпочато.
Закінчити тест достроково можна командою ТЕСТ – ЗАКОНЧИТЬ ТЕСТ. Повідомлення про відкриття або закінчення тесту при відповідних налаштуваннях відправляються вчителеві на сервер.

Джерело: http://i-math.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар