Обробка запису в Camtasia Studio

Ми з вами пройшли перший етап запису або захоплення відео з екрану монітора в попередньому уроці . Сьогодні нам потрібно провести обробку знятого раніше відео.
В нижній частині програми для обробки запису з екрану розміщені доріжки, що займають всю ширину вікна. Кількість доріжок може бути від 1 до 20 — 30 і більше.
Для того, щоб помістити Ваш запис для редагування,  натискаємо на Import media та в провіднику додаємо потрібний вам відеофайл. Він з’явиться в списку доступних файлів у вікні програми. Після цього просто перетягніть його на якусь доріжку внизу.
13
Загальний вигляд шкали часу
Доріжки можна видаляти, копіювати і додавати нові. Щоб видалити доріжку робимо її активною і натискаємо клавішу Delete. Для копіювання доріжки треба виділити доріжку і натиснути клавіші Ctrl + C, а потім Ctrl + V і доріжка стане у вільне вгорі поле.
Якщо ж є необхідність додати нову доріжку, можливо аудіо, яке буде фоном вашого запису або картинки, що завгодно, треба виконати наступне.  Вище вікна програми натискаємо на Import media та в провіднику додаємо потрібний вам файл. Кліком миші  перетаскуєте його на вільну доріжку.
Ви можете відрегулювати початок показу цієї доріжки рухаючи його вліво або вправо. Для зміщення будь-якої доріжки на позицію нижче або вище, потрібно просто взяти і перемістити вгору або вниз на бажану позицію. Спробуйте це зробити. Не бійтеся експериментувати і пробувати.
Кожна доріжка має свої додаткові функції, які можна побачити зробивши правий клік на ній. Описувати всі їх можливості дуже довго, просто спробуйте перевірити кожне в роботі.
Панель інструментів шкали часу
Панель інструментів шкали часу
1 – стиснути зображення запису, 2 – розтягнути зображення, 3 – відмінити чи відновити дію, 4 – вирізати виділений фрагмент, 5 – розрізати відео, 6, 7 – скопіювати, вставити.
Для того, щоб розрізати відео, потрібно вставити бігунок в потрібне місце, натиснути кнопку 5 або клавішу S. Розрізати відео потрібно для того, щоб видалити непотрібні ділянки чи вставити якийсь елемент.Вставляти можна фото, відео. Для цього використовуєте власні, з комп’ютера або із бібліотеки, що міститься в самій програмі (кнопка 2 на панелі вкладок). З бібліотеки також можна взяти деякі аудіофайли.
Панель вкладок
Панель вкладок
Тут же можна скористатися іншими можливостями редагування: вставка виносок (3), кадрування відео (4), редагування звуку (5), ефекти переходів та інші.
Якщо Вам потрібно детально попрацювати з частиною запису, Ви виділяєте її шляхом розтягування червоного і зеленого елементів бігунка. Тепер Ви можете скопіювати цю частину запису, вставити в інше місце, видалити, замінити на інший елемент.
Якщо на шкалі часу у Вас міститься кілька доріжок, то для незалежного редагування, потрібно натиснути на доріжці, яку Ви не будете змінювати, а також замочок у віконечку зліва. Таким чином дана доріжка не буде змінюватися, поки Ви не розблокуєте її.
Блокування доріжки
Блокування доріжки
Після проведення деякої частини редагування, Ви можете зберегти файл для подальшого редагування, натиснувши у верхньому лівому кутку вкладку Файл – Зберегти проект. Його буде збережено в папці програми для подальшої роботи. Рекомендується періодично зберігати отримані версії, особливо, коли Ви навчаєтеся і не впевнені в тому, що не зіпсуєте повністю досягнутий результат.
збереження проекту.
Збереження проекту
Якщо Ви вважаєте, що запис вже готовий для збереження у відеоформаті, натискаєте Майстер створення фільму (Produce and share) і повторюєте той алгоритм, що виконували на попередньому уроці.